Az európai tavakat érintő problémákról tanácskoztak Balatonfüreden

Az európai tavakat érintő problémákról és a megoldási lehetőségekről tanácskoztak hétfőn Balatonfüreden. Az előadók egyetértettek abban, hogy a klímaváltozásra fel kell készülni, következményeit orvosolni kell.Botos Barbara, az Innovációs és Technológiai Minisztérium klíma-politikáért felelős helyettes államtitkára hangsúlyozta, hogy a klímaváltozás veszélyes, de egyben lehetőséget is jelent, ha megfelelően felkészülünk rá. Kifejtette: az éghajlat-politika feladata az éghajlatváltozás mérséklése, az általa okozott károk kezelése, valamint a megfelelő alkalmazkodási modell megalkotása.
Mint mondta, a szélsőséges időjárás következtében kialakuló vízszintingadozáshoz a tó élővilága képes alkalmazkodni, jelentősen befolyásolja viszont ez a jelenség egyebek mellett a tó körzetében jellemző üdülési szokásokat, a nyári szezon kitolódik, várhatóan megnövekszik az erdőtüzek gyakorisága, a Balaton a téli időszakban egyre rövidebb időszakokra fagy be.
Felidézte: a vízszint 250 évvel ezelőtt két méterrel volt magasabb, mint napjainkban.
Szavai szerint figyelemre méltó, hogy 2000 és 2007 között a vízkiadás minden esztendőben meghaladta a vízbevitelt, 2010 után pedig minden esztendőben szélsőséges időjárás volt, vagyis váltakoztak a száraz és az erősen csapadékos évek. Botos Barbara felhívta a figyelmet, hogy készül a magyar éghajlatvédelmi jelentés tudósok együttműködésével.
Folyamatosan ellenőrizni kell a víz minőségét és alkalmazni a Balaton Törvényben valamint a Megyei Klímastratégiai intézkedésben foglaltakat, és újra kellene gondolni a 70-es években megfogalmazott vízminőségi programot a klímaváltozás hatásának mérséklése érdekében – húzta alá. Navracsics Tibor uniós biztos, az Európai Bizottság oktatásért, kultúráért, ifjúságpolitikáért és sportért felelős tagja előadásában arról beszélt, hogy tárcája igyekszik hozzájárulni a “jó európai megoldások” elterjesztéséhez, valamint segítséget nyújt a leendő partnerek egymásra találásában. Kitért arra, hogy a közeljövőben az európai egyetemek közös képzést folytatnak majd, ezzel erősítve egymást és hozzájárulva a gazdaság erősödéséhez. Kulturális területen a helyi közösségek támogatására hívta fel a figyelmet és szólt a kultúra valamint a kreatív ipar találkozásának fontosságáról. Közölte: az uniós források összehangolt felhasználása kombinált, hatékony megoldásokat eredményezhet minden területen. Hölvényi György európai parlamenti képviselő, a Fejlesztési Bizottság, valamint a Környezetvédelmi, Közegészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Bizottság tagja azt hangsúlyozta, hogy a környezetvédelem európai határokon átnyúló ügy, példaként említve a GMO-mentes takarmányozás kérdését és a cionidos bányászat betiltásának jelentőségét. Szólt a Pannon Egyetem által elnyert, kistelepüléseket érintő, fűtéskorszerűsítő pályázatról, amelyre első körben 750 ezer eurót, a második szakaszban pedig 1,5 millió eurót kapnak. Bóka István, Balatonfüred polgármestere (FIDESZ-KDNP) arról beszélt, hogy 1995-től javul a Balaton vízminősége. Elmondta, hogy fontos lenne a tó egységes szabályozása, amelyet a közigazgatási tagoltság nem tesz lehetővé, hiszen jelenleg a Balaton három megyéhez és három régióhoz tartozik.

654 total views, 1 today

No Tags

654 total views, 1 today

  

Leave a Reply

Események

Monday
Tuesday
Wednesday
Thursday
Friday
Saturday
Sunday
29
30
31
01
Current Date
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
01
02
03