Modern postakocsis kirándulásokat szervez Keszthely környékén a Helikon Kastélymúzeum

A budapesti Utazás kiállításon mutatta be a nagyközönségnek a Helikon Kastélymúzeum azt a magyar-szlovén projekt keretében újonnan építtetett postakocsit, amelyen a nyáron induló lovas kocsis túrák során utazhatnak majd az érdeklődők Keszthelyen és környékén – közölte az intézmény az MTI-vel.

A korhű megjelenésű, de a régi idők utazásaihoz képest jóval kényelmesebb kialakítású jármű belső terében négy felnőtt és két gyerek foglalhat helyet, további két-két utast pedig külső üléseken szállíthat. A lovas kocsiban található videó- és audiorendszer segítségével menet közben is érdekes információkkal gazdagodhatnak az utasok.
A sárga-sötétzöld színű, 3,5 méter hosszú, fémküllős kerekű kocsi Tóth Alajos kocsigyártó jászárokszállási műhelyében készült, és két ló húzza majd. A járművet a Lovak világa elnevezésű magyar-szlovén projekt keretében tervezte és készíttette a Helikon Kastélymúzeum, amely régóta működtet Hintómúzeumot is.
Szintén a projekt keretében Keszthelyen és térségében négy túraútvonal várja majd azokat, akik lovas kocsival szeretnék felfedezni a környék látnivalóit. A Festetics-kör elnevezésű útvonal Keszthely város határain belül kínál látványos túrát a főúri családhoz kapcsolódó látnivalók érintésével. A Keszthelyi-hegység természeti értékeinek nyomában elnevezésű út a gyenesdiási Természet Házához, a Nagymezőre és a Festetics Imre állatparkba viszi el az érdeklődőket.
A projektben szintén résztvevő Pannon Egyetem Georgikon Karának túrái a Gyöngyösi csárda és a betyársírok érintésével a zalaszántói Béke sztúpához és a környék több érdekes látnivalójához, illetve a Fenyves allén indulva a Szendrey Júlia-emlékház, a Georgikon lovarda és Fenékpuszta érintésével a Kis-Balatonhoz vezetnek.
A Lovak világa – a fenntartható fejlődés új dimenziója a természeti és kulturális gyöngyszemek határokon átívelő minőségi élményért elnevezésű projekt a Szlovénia-Magyarország Határon Átnyúló Együttműködési Program támogatásával valósul meg. A projektben a keszthelyi Helikon Kastélymúzeum és a Pannon Egyetem Georgikon Kara dolgozik együtt a szlovéniai Zavod Nazaj na konja (Vissza a lovakhoz Intézet) és a Rakican-kastély Kutató- és Képzőközponttal (RIS Dvorec Rakican).
A résztvevők korábbi tájékoztatása szerint a közös projekt 818 ezer euróból valósul meg.

863 total views, 1 today

No Tags

863 total views, 1 today

  

Leave a Reply

Események

Monday
Tuesday
Wednesday
Thursday
Friday
Saturday
Sunday
29
30
31
Current Date
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
01
02
03