Turisztikai ügynökség: aranykorát éli a magyar turizmus

Aranykorát éli a magyar turizmus, és soha ennyi támogatás nem állt az ágazat rendelkezésére, mint most – jelentette ki Guller Zoltán, a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) vezérigazgatója a Turizmus Summit 2019 konferencián hétfőn, Budapesten. Köszöntőjében ismertette, hogy tavaly több mint másfélszer annyi turista érkezett Magyarországra, mint ahány lakosa van az országnak, a szálláshelyek bevételének növekedése meghaladta a világátlagot, a külföldi turisták száma az európai uniós átlag kétszeresére nőtt, a hazai négy- és ötcsillagos szállodák kihasználtsága csaknem 80 százalékos.
A vezérigazgató hangsúlyozta: július 1-től Magyarország belépett a turizmusát hatékonyan menedzselő országok közé, a világ élvonalába.
Már nem csak utólag, hanem azonnal látják, hogy mi történik az ágazatban, sőt azt is, hogy mi fog történni – emelte ki Guller Zoltán a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központról szólva.
Globálisan naponta 14 millióan foglalnak szállást az interneten, naponta 100 ezer repülőgép és 80 ezer turistahajó indul útnak a világban. A turizmusról ma már nem lehet olyan döntést hozni, amely statisztikai adatok utólagos elemzésén alapul – fejtette ki.
A vezérigazgató rámutatott: a hatékony vállalatirányítás nemcsak a múltbeli eseményeket rögzíti, hanem tervez, működtet, ellenőriz, és be is avatkozik, ha szükséges.
A további tervekről Guller Zoltán elmondta: az MTÜ folytatja a fejlesztéseket és az egyre modernebb marketing-aktivitásokat.
Megemlítette a többi között, hogy megkezdik az új dunai és balatoni hajók tervezését és gyártását, jövő nyáron Európa legszebb tűzijátékát szervezik meg, ősszel pedig megnyitják a dubaji világkiállítás magyar pavilonját. Támogatják a magyar divatot és a fesztiválokat, jelentősen fejlesztik Badacsonyt, Hévizet, és újabb turisztikai térségek kapnak támogatást – jelezte.
A számítások szerint 2022-ig Magyarország eléri az 50 milliós vendégéjszaka-számot, és a turizmus 16 százalékkal járul majd hozzá a GDP-hez – hangsúlyozta az MTÜ vezérigazgatója.
Hozzátette: ettől kezdve már nem a teljesítmény folyamatos növelése lesz a legfontosabb cél, hanem az ágazatban dolgozók és a helyben élők életminőségének javítása a turizmus által. A rendezvényen átadták a korábbi Pro Turismo díjat felváltó Körösi Csoma Sándor-díjakat, amellyel a kiemelkedő teljesítményt nyújtó turisztikai szakemberek tevékenységét ismerik el. A díjakat Orbán Viktor miniszterelnök és Guller Zoltán, a turisztikai ügynökség vezérigazgatója nyújtotta át.

MTI 2019. október 28., hétfő 23:40

519 total views, 1 today

No Tags

519 total views, 1 today

  

Leave a Reply

Események

Monday
Tuesday
Wednesday
Thursday
Friday
Saturday
Sunday
29
30
31
01
02
Current Date
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
01
02
03