Keddtől Újabb kémiai szúnyogirtás lesz a Balatonnál.

Újabb kémiai szúnyogirtást rendel el a Balatonnál keddtől az üdülőrégió önkormányzatait tömörítő Balatoni Szövetség (BSZ) – közölte a szervezet elnöke szombaton az MTI-vel. Balassa Balázs hozzátette, talán még sosem volt ennyi szúnyoggyérítési akció a tónál június közepéig, mint az idén, de a szúnyoginvázió elkerülése érdekében a szervezet újabb kémiai beavatkozás elrendeléséről döntött.
Ezt június 18-ától 6400 hektáron fogják elvégezni, kedvezőtlen időjárás esetén pár napot csúszva – tette hozzá.
Balassa Balázs elmondta, a csapadékos május kedvezett a vérszívók szaporodásának, ezért van szükség újabb beavatkozásra.
Hangsúlyozta, az országos szintű szúnyogirtási programért felelős Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) jól végzi a feladatát, már április végén megkezdte a biológiai irtást a Balaton térségében, és azóta elvégzett egy kémiai beavatkozást is.
Az üdülőrégió szúnyogirtását koordináló Balatoni Szövetség a zavartalan turisztikai szezon érdekében már májusban is hozott egy határozatot arról – a csípésszámokat folyamatosan monitorozó szakértői csoport javaslatára -, hogy pluszbeavatkozást finanszíroz. Május 23-24-én légi biológiai szúnyoggyérítést végeztek, akkor csak 2000 hektárnyi területen, most pedig egy soron kívüli légi kémiai szúnyogirtás lesz az önkormányzatok költségén.
A szövetség elnöke korábban azt közölte az MTI-vel, hogy idén az elmúlt évekhez képest 80 százalékkal több pénzt kell összeadnia az érintett 47 balatoni önkormányzatnak szúnyoggyérítésre, hogy meglegyen az az 55-60 millió forintnyi forrás, amely elegendő évi négy beavatkozásra. A múlt év tavaszán a balatoni önkormányzatok pénzéből egy biológiai és egy kémiai gyérítést tudtak elvégeztetni, ami kevésnek bizonyult. Tavaly a csapadékosabb időjárás miatt a tervezettnél jóval nagyobb mértékben kellett védekezni, és idén is hasonló helyzetre lehet számítani.
A csípőszúnyogok gyérítésében három éve megváltozott gyakorlat szerint közvetlen költségvetési támogatás helyett az OKF végezteti el a beavatkozást a balatoni szezonban, míg a turisztikai elő- és utószezonban továbbra is a helyi önkormányzatokat tömörítő BSZ látja el a feladatot. Az önkormányzatok, illetve térségek dönthetnek a nyári szezonban is pluszbeavatkozásokról a saját költségükre.

781 total views, 1 today

No Tags

781 total views, 1 today

  

Leave a Reply

Események

Monday
Tuesday
Wednesday
Thursday
Friday
Saturday
Sunday
29
30
31
01
Current Date
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
01
02
03